Ansvarsfullt Spel

Alla vi vet hur de där helt fantastiska ögonblicken känns. Vi är även fullt medvetna om att saker och ting ibland kan urarta om man inte är försiktig. Det är oerhört viktigt att du som satsar riktiga pengar hos spelsajter online tar problematiskt spelande på allvar. Samtidigt måste casino- och odds sidor göra sitt yttersta för att skapa en sund miljö där alla spelare kan trivas.

Utbildning för att minska riskerna

För att minska riskerna och kunna erbjuda trygghet och stöd till samtliga spelare, brukar alla som jobbar hos spelsidor ha slutfört en kurs eller en utbildning i ansvarsfullt spelande. Det här innebär att de kan identifiera potentiella riskbeteenden.

Personalen kan upptäcka mönster och förstår hur snabbt en negativ spiral kan starta, växa och potentiellt bli ett allvarligt problem, som faktiskt kan vara en sjukdom. Därför jobbar de kontinuerligt med att hålla spelare informerade och medvetna om risker.

Ansvarsfulla och seriösa spelsidor skulle aldrig uppmuntra någon med ett spelproblem att spela. Tvärtom vet de mycket väl hur svåra dessa problem är att hantera och vilka slags känslor de skapar. Skam, skuld och ångest – problem och känslor som ingen borde behöva kämpa med ensam.

Sätt att förhidra spelproblem

Spelsajterna gör naturligtvis allt de kan för att identifiera och förhindra spelproblem, till exempel genom insättningsgränser, stängning av konton (om de misstänker ett spelproblem), varningar och genom att erbjuda spelare hjälp när de tror att det är nödvändigt. Spelproblem ska behandlas på samma sätt som vinnande och säkra spelupplevelser behandlas, det vill säga gemensamt.

Olagligt att spela för dig under 18

På spelsajterna är det dessutom olagligt att spela om du är under 18 år gammal. För att säkerställa att endast vuxna spelar genomför de en verifieringsprocess när du skapar ett konto. Om det uppstår misstankar om att en spelare är minderårig har spelsajten rätt att stänga kontot medan de utreder spelarens ålder. Även spelarens identitet och hemadress måste styrkas i den här processen.

Ställa in spelgränser

Ett bra tips för alla spelare är att använda sig av hjälpverktyg när det gäller ansvarsfullt spelande. Detta kan göras på spelsajtens webbplats genom att aktivera spelgränser där du enkelt ställer in gränser för hur mycket du kan sätta in, en högsta budget för en viss period. Detta verktyg hjälper dig att ställa in gränser per transaktion, per dag, per vecka eller per månad beroende på vad som passar dig och dina spelvanor bäst.

Stänga kontot

På spelsajter online vill de bara sinaa spelares bästa, så om du känner att du inte kan kontrollera ditt spelande eller hålla det på en ansvarsfull nivå, vill de hjälpa dig. Om du har förlorat dig själv i spelandets förföriska värld och har börjat förlora kontakten med din familj, eller kanske lånar pengar från vänner för att sitta uppe hela natten och spela, då har du ett problem.

Att erkänna för dig själv att du har ett problem kan vara svårt, men om du känner att du har förlorat kontrollen över ditt spelande kan det vara bra att ta en paus. Den bästa lösningen kanske är att stänga ditt konto. Om du känner att det här är något du måste göra, så tveka inte att kontakta spelsajternas kundtjänst. De hjälper dig med varje steg, hur du stänger ditt konto och hur du hittar information som hjälper dig att bli bättre.

Få hjälp

Spelmissbruk är ett känsligt ämne, men det bästa sättet att bli bättre är att prata med någon om det. Om du tror att du kan ha ett problem rekommenderar vi att du besöker webbplatserna nedan, tar kontakt och låter dem hjälpa dig att ta nästa steg.

Om du misstänker att någon nära dig har ett problem – det kan röra sig om en familjemedlem, en vän eller kollega –så försök att prata med honom eller henne. Om det inte hjälper finns det olika hjälpcenter och webbplatser där du kan få ytterligare, professionell hjälp.